In dit artikel gaan we graag samen met u in op het begrip WBDBO, welke we in de PGS15 en in onze cursus terug vinden. Daarbij nemen we in onze cursus tevens de wijziging 2024 mee. De vereiste brandwerendheid tussen een opslagvoorziening en een aangrenzende ruimte, brandbare objecten en/of de grens van de locatie waar de activiteit plaatsvindt, moet volgens NEN 6068 in beide richtingen worden vastgesteld. Deze moet minimaal 60 of 90 minuten bedragen, afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen stoffen en het toegepaste veiligheidsniveau, zoals beschreven in M3.
Wanneer de brandwerendheid van de opslagvoorziening minimaal 90 minuten bedraagt, mag er in een opslagvoorziening met veiligheidsniveau C maximaal 20.000 kg aan gevaarlijke stoffen en/of CMR/CLP-stoffen worden opgeslagen. De opslagruimte mag maximaal 1.000 m² groot zijn. Van de 20.000 kg aan gevaarlijke stoffen mag maximaal 1.000 kg afkomstig zijn uit ADR klasse 6.1, verpakkingsgroep I.
Deuren, ventilatieopeningen, leidingdoorvoeren of rookluiken in de constructie mogen de vereiste brandwerendheid niet verminderen. Een deur in een brandwerende constructie moet zelfsluitend zijn. Zo’n deur mag alleen in geopende stand worden vastgezet als deze bij brand automatisch sluit door middel van (rook)detectie.
Het dak moet dezelfde brandwerendheid hebben, tenzij er verticale scheidingen zijn aangebracht die brandoverslag voorkomen en door het dak zijn doorgetrokken. Bovendien mogen er geen opbouwen of installaties, zoals zonnepanelen, op het dak aanwezig zijn die de integriteit van het dak of de dragende constructie in gevaar brengen, waardoor niet meer aan de brandwerendheidseisen wordt voldaan.
Er geldt geen brandwerendheidseis voor een opslagruimte waarin alleen onbrandbare of niet-brandonderhoudende stoffen van ADR-klasse 8 (verpakkingsgroep II of III zonder bijkomend gevaar) en/of ADR-klasse 9 worden opgeslagen, mits:
- de opslag kleiner is dan 10.000 kg, of
- de opslag groter is dan 10.000 kg en alle andere opgeslagen goederen en verpakkingen binnen het brandcompartiment eveneens onbrandbaar of niet-brandonderhoudend zijn (deze eis geldt niet voor de primaire verpakking en de bijbehorende pallet). Bij brandbare secundaire verpakkingen moet een (brand)risicobeoordeling worden uitgevoerd en goedgekeurd door de veiligheidsregio. Deze beoordeling betreft zowel de primaire als de secundaire verpakking, met als doel branduitbreiding binnen het magazijn te voorkomen.
Daarnaast moet er een vrije ruimte van 2 meter worden aangehouden tot andere activiteiten, en deze afstand moet duidelijk op de vloer worden aangegeven.
Het plaatsen van zonnepanelen (PV-installaties) op een PGS 15-opslagvoorziening is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming van het bevoegd gezag (Omgevingswet en Veiligheidsregio), vanwege de beoordeling van eventuele aanvullende risico’s en mogelijke extra maatregelen.
Op zoek naar een cursus / training PGS15?